OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

MLP FiM - kas vaid väikeste tüdrukute A-team?

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Soobel



Liitunud: 24 Dets 2007
Postitusi: 344

PostitusPostitatud: Nelj Okt 03, 2013 14:05    Teema: MLP FiM - kas vaid väikeste tüdrukute A-team? Vasta viitega

Ei hakanud seda anime teemasse tekitama, kuna sai lõplikult selgeks, et ega ei ole anime küll. Täiesti omanäoline nähtus, nii stiililt kui tehnikalt.

Aga nähtus väärib eraldi käsitlemist küll, sest Eestis näikse arvestatav fännibaas olevat, mis on vaata et samasuur kui ulmehuviliste seltskond.
Võtsime siis tütre sülle ja hakkasime vaatama, et mis seal südamekeste ja roosamannaninnunännu maal õieti toimub. Ei olnudki niiväga roosa see keskkond, pigem täitsa tavaline maakoht üksikute edevamate majakestega. Nonii. Vihma sajab. Twilight tuubib. Applejack ja Rarity ei viitsi või ei taha koju minna. Korrladame siis pid¾aamapeo! Haigutan. Kõik jookseb nii, nagu ühes lasteaiatüdrukutele suunatud multikakeses jooksma peab. Kuni Applejack käratab: “Pagana pihta sa neid kurke mulle silma topid, need on ju söömiseks!” Ja lumepall läheb veerema, pinge ja hoog kasvavad. Ühel hetkel avastan, et olen isegi põnevil, et mis nüüd veel juhtub, kui Twilight targast raamatust pid¾aamapeo järgmise rituaali ette loeb. Ja nii tuttav tunne kuidagi! Jah, 20 aastat tagasi sai hoolega A-rühma vaadatud. Ja mitte plahvatavate autode ja kaklevate onude pärast; sai hoopis seda oodatud, et mis sorti haigushoog siis täna hullul lenduril peal on ja kuidas ta sellega töö- ja löömameest BA-d tüütab ja terroriseerib. Ja siis juba taban end mõtlemast, et oi, olnuks seal esteet Rarity asemel veel PinkiePie... Ei, siis oleks seal juba vägivaldseks läinud ja Twilight polnud ka Muumimamma, kel sellisteks puhkudeks alati plaastrid ja iood käekotikeses varuks on.
No ei ole teletupsude vaimus vägivallavaba mudilastevärk. Mängu on pandud väga koloriitsed ja tugevad karakterid, tegevus on hoogne ja kaasakiskuv, sageli kohtab täiesti ootamatu lahendusega, kordumatuid sü¾eeliine. Tuled jälle teleka ette ja ootad-mõtled, et mis asja siis täna need ponid kokku keeravad.

Milleks ma siis pisikese poniuurimise käsile võtsin? Esiteks hakkasid nad deviantartis tähelepanu äratama – sinna laetakse iga minut mitukümmend tööd üle maailma ja deviantarti esilehel näed sa hetke värskeimaid töid. Ja üksvahe oli aeg, mil selliseid juhuseid ei olnud, et deviantarti lahti lüües sulle sealt mõnda poni vastu ei vaadanud. Siis tuli välja, et on olemas keskid bronyd, kes korraldavad bronycone ja et Eestiski on neid omajagu ja et Pealtnägija tegi ühega koguni intervjuu. Ehk et siis ponid on tohutult populaarsed.

Miks nad siis on populaarsed? Vaatasin ka paari varasemat 80-date ponimultikat kuskilt teisest või kolmandast generatsiionist, need olid küll väga kitsalt mudilastele tehtud, põnevaimad hetked piirdusid vaid sellega, et kellelgi sai kabi poriseks või musi moosiseks. Aga see viimane 4.generatsiooni... Kas selle käimavedaja Lauren Faust tahtis Dzinni pudelist välja lasta?
Mulle tundub, mängu tuli “kogu pere” ¾anr, kus primitiivsetele mudilastele suunatud naljadele ja seiklustele põimitakse vahele peenemat huumorit, mis laste asemel täiskasvanuteni jõuab. See ilmselt selleks, et lastehoidjatel ja vanematel kinos või teleka taga igav ei hakkaks ja pärast oleks lastega teemasid arutada ja vanemad lastega seeläbi rohkem tegeleksid. (MLP 31. ehk 2/6 tükk “Sisterhooves social” oli päris valus ja südantlõhestav lugu ja pani ennastki mõtlema, et kas olen oma pisemate pereliikmetega piisavalt tegelenud või käsitlen ka neid vaid tüütute putukatena, kes jonnivad, lõhuvad ja keeravad kõik segamini) See “kogu pere” nipp paistab olevat viimase 10konna aasta teema, tuli esile koos 3d-animatsioonidega. Varasemad pikad Disney multikad tundusid suurtele igavad, aga uuemad Pixariga kahasse tehtud 3d omad alates Leluloost ja Shrekist olid hoogsad ja naljakad.
Ja kui sa juba karupoegpuhhilikku loogikahuumorit multikasse tipid ja veel naljakaid filosoofilisi küsimusi ka tõstatad – ja teed veel seda andekalt, siis – tee, mis tahad – see dzinn lihtsalt tuleb sealt pudelist välja ja asi hakkab lisaks lasteaiatüdrukutele ka kõigile teistele meeldima.
Küllap siin selle populaarsuse põhjus peitub ja niimoodi võib sest seriaalist saada varamu, kust hakatakse ütlusi ja muid kilde võtma. Täpselt samamoodi, nagu neid Lindgreni lugudest või Karupoeg Puhhist võetakse. Või nagu meie kohati Kevadet, Nukitsameest ja teisi tsiteerime.

Aga need bronyd ja pegasistad teevad kuidagi ettevaatlikuks. Sõnad kipuvad rohkem vähemust või ususekti meenutama, vähemalt mulle nad ei kõla niimoodi neutraalselt, nagu laevamudelistid, animefännid või ulmelugejad. Kes vahest saavad kokku, ei häbene, võttavad maitsvad söögid-joogid, istuvad maha arutlema oma hobidest. Bronyd paistavad justkui hobi häbenema, mõnede artiklite järgi suhtlevad kinnistes keskkondades poolsalaja jne. Isegi siin foorumis keegi imestas, et too seal Pealtnägijas nii avameelselt soostus jutustama. Googeldades sai ka sallimatut suhtumist nähtud, kus keskid kutsusid ponipervertidele molli andma või siis kohtasin mõnd murelikku ajaleheartiklit, kus kurdeti, et keskealised karvased mehed tunnevad kahtlast huvi roosade tüdrukutemänguasjade ja vägivallavaba multika vastu... Vägivallavaba! Itsitasin pihku, sest autor polnud ilmselgelt filmi ennast vaadanud. See roosa müür ju vahest siingi foorumis välja löönud, kus keegi kuskil näitab pilti oma ponikogust, järgmine aga käratab peale, et hoia oma titakannid omale.

Kokkuvõtteks: tutvus selle maailmaga tehtud ja ka aru saadud, miks seda nii massiliselt fännatakse. Nii mõnigi kaasfoorumlane näikse asjas sees olevat ja äkki keegi oskab veel midagi targemat selle kohta lisada?
_________________

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Soobel



Liitunud: 24 Dets 2007
Postitusi: 344

PostitusPostitatud: Reede Nov 22, 2013 18:33    Teema: Vasta viitega

Vahemärkus: USAs homme kl 10:00 (meitel siis 17:00?) toimumas neljanda hooaja avaakord. Verivärske printsess pannakse möllama. Tea, peab vist ka kuskilt striimi otsima.
_________________

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Soobel



Liitunud: 24 Dets 2007
Postitusi: 344

PostitusPostitatud: Laup Nov 23, 2013 18:38    Teema: Vasta viitega

Jah. Sai isegi üks striimisaba kätte saadud ja neljanda hooaja avaakord üle vaadatud. Lati alt läbi ei joostud ja karavan tormab vanas taktis edasi. Sõprus pandi proovile ja Discord hullas ja... Noh vahepeal unustati korra ponidele ka maagiaehted kaela joonistada, aga tegijail juhtub ikka. Alicorn Twilight oma uute kohustuste ja piirangutega lisab muidugi rezisööridele mänguruumi omajagu. Vanasti oli see harripotterlik maagiaõping ja sel oli eesmärk ka, aga nüüd - päris huvitav, mis nad selle seebiga edasi peale hakkavad. Igatahes esimene lugu (kaks seeriat) oli täitsa kobe. Vähemalt MLP kohta.
_________________

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Soobel



Liitunud: 24 Dets 2007
Postitusi: 344

PostitusPostitatud: Püh Jan 19, 2014 11:53    Teema: Vasta viitega

Heh, sai pulli pärast ühele G3 seeriale pilk heidetud: http://www.youtube.com/watch?v=Y_BhseqHahY

Vot SEE on lasteaiaealiste plikade värk, järgmine, see praegu moesolev FiM stiil on ikka totaalselt teine asi ja tase. Peaaegu midagi sinnapoole kui võrrelda Grimmide Lumivalgekest LOTR-iga.
_________________

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Soobel



Liitunud: 24 Dets 2007
Postitusi: 344

PostitusPostitatud: Esm Jan 27, 2014 13:48    Teema: Vasta viitega

...ja KidZone jätkas tõlkimisega, Pühapäeval algas S2 esmakordselt eesti keeles. Seni TV3 piirdus vaid S1-ga.
_________________

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Soobel



Liitunud: 24 Dets 2007
Postitusi: 344

PostitusPostitatud: Püh Juul 27, 2014 01:27    Teema: Vasta viitega

Aga vahepeal tekkis Deviantarti sihukene grupp: http://bronies-of-estonia.deviantart.com/

Sarnase nimega (ilma kriipsudeta) leht on facebookis kah.
_________________

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: