OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Shinsekai Yori

 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Random Hero
muumikontroll


Liitunud: 16 Sept 2007
Postitusi: 712
Asukoht: Kosmos

PostitusPostitatud: Kolm Apr 17, 2013 22:36    Teema: Shinsekai Yori Vasta viitega

Genre: Speculative fiction
sügis 2012
25 Episoodi
Baseerub Yþsuke Kishi romaanil.
A-1 Pictures - Sword Art Online, AnoHana, Ookiku Furikabutte
AniDb

Shinsekai Yori esimesed kaadrid näitavad 21. sajandi tsivilisatsiooni hävingu algust, kiirelt viiakse meid edasi kaugesse tulevikku - aastanumber algab 3000'ga, inimkond on arenenud tugevateks telekineetikuteks ja neid teenindab paljastuhnuritest välja aretatud humanoidne rotirass. Elatakse utoopias - inimesed kasutavad oma teadmisi ja võimeid peamiselt mugavaks äraelamiseks, ühiskond baseerub armastusel ja rahumeelsusel, kogu füüsiline töö aga ka räpasused, nagu sõdimine on jäetud ebarottidele. Kuidas reageeriksid sina, kui saaksid teada alati ununema kippuva tõe - kõik utoopiad on ehitatud verest läbiimbunud pinnale.


Ebarotid pärast lahingut.

Ka meie loo peategelased on üles kasvanud selles rahumeelses keskkonnas. Esimene episood räägib, kuidas peategelane Saki avastab oma cantuse - telekineetilise võime. Juba esimese osa lõpuks tuleb välja aga tume pahupool - mis juhtub lastega, kelle cantus kunagi ei ärkagi või on liiga nõrk või ebastabiilne.


Maria ja Saki

Kui võrrelda seda animet mõne muu sügavalt filosoofilise teosega, siis esimene mõte oleks kindlasti Puella Magi Madoka Magica. Erinevus tuleb aga sellest, et kui Madoka oli suures osas personaale eksistentsialism, siis Shinsekai Yori on sotsiaalpsühholoogiline eksistentsialism - mis ühiskond see on, kus me elame? Mis hinnaga on see ühiskond ehitatud? Peamine küsimus, mis tekib igal vaatajal on lihtne - kui kõik inimesed omavad võimet, mis neid ebarottide silmis jumalateks teeb, siis kuidas saab eksisteerida ühiskond, kus pole kunagi mitte ühtegi konflikti?

Shinsekai Yori üks tugevamaid külgi, on hard sci-fi jutustamisstiil - igal asjal on kindel ja loogiline põhjus, suurematel isegi teaduslik seletus ja nimetus. Näiteks, mida lapsed peavad õpikute järgi deemoniks, on tegelikult Hashimoto-Appelbaum sündroomi põdeja. Tegemist on tulevikuga, ei eksisteeri õrnu müüte ja muinasjutte, kõik viimase tuhande aasta jooksul toimunu on teadusliku täpsusega salvestatud.

Kritiseeritud on selle anime aeglust. Ma ei ütleks, et tegu oleks otseselt aeglase animega, pigem on edastatavat materjali lihtsalt väga palju, ajapuuduse hea näide oleks fakt, et esimene opening on alles kuueteistkümnendal episoodil. Kujutan ette, et kes seda sarja väljalaskmise ajal vaatasid, tagusid iga episoodi lõpuks pead vastu lauda, sest pinge oli põhjas, aga episoodi jooksul nagu midagi ei toimunudki.

Äramainimist väärib ka fakt, et tegu on vist kõige pikema ajaperioodiga, mida ma animes kohanud olen. Esimese episoodi lapsed on alles 12 ja avastavad oma cantust, viimase episoodi lõpuosa toimub 24 aastat hiljem. Kui mõni anime üritab tegelaste arengut pressida üliväikese perioodi sisse (kogu Toaru Majutsu no Index'i tegevus kestab juulist novembrini) siis siin on tõesti hästi näha inimese arengut kõigepealt lapsest teismeikka, siis nooreks täiskasvanuks ja viimase liini tegevus toimub siis kui tegelased on 26.



Parim anime, mida viimase aasta jooksul näinud olen, soovitan kindlasti. 9.5/10
_________________
Mulle meeldisid foorumid. Igaühel oli äge avatar ja signatuur.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
Shirotoki



Liitunud: 11 Veeb 2010
Postitusi: 333
Asukoht: Põltsamaa/Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Apr 18, 2013 15:29    Teema: Vasta viitega

Mulle meeldis väga Shinsekai Yori visuaalne külg. Ma ei mõtle selle all ainult animatsiooni kvaliteeti, vaid seda kuidas kasutati värve, kaameranurki ja mitmeid muid kunstilisi nippe. Kohe on aru saada, et nad eksperimenteerisid paljude asjadega ja alati ei tulnud eksperimenteerimine küll välja (episood 5), kuid aegajalt oli see lihtsalt kulda väärt. Shinsekai Yori visuaalse meisterlikkuse parim näide oli episood 10. See, kus
Spoiler:

Shun leidis oma otsa ja rääkis viimast korda Sakiga.


Seda episoodi pean ma isiklikult üheks visuaalse meedia tippnäiteks (ja jällegi ma ei mõtle siin animatsiooni kvaliteeti.) Kunstiline külg suudeti täielikult ühte sulatada emotsioonide ja õhkkonnaga ning kogu asjale anti veel selline omamoodi sünge kunstiline twist ka (ja mitte SHAFTi stiilis twist, mis on sageli lihtsalt selleks, et olla erinev ja äge.) Õhkkonna loomine läbi visuaalsete meetodite tuli Shinsekai Yoril peaaegu alati ülihästi välja.

Mis neil nii hästi välja ei tulnud aga olid karakterid. Jah, see tuli kindlasti loole kasuks, et see käsitles päris pikka perioodi nende elust, kuid kokkuvõttes polnud Saki karakteris mitte midagi silmapaistvat ega meeldejäävat (sisuliselt muutus ainult tema välimus loo jooksul) ja seda võib öelda kõigi peale Shuni kohta. Võib-olla mitte eriti huvitavate karakterite pärast jättiski sari aegajalt sellise aeglase mulje.

Selle teeb Shinsekai Yori kuhjaga tasa maailma loomise osas. Õigupoolest võikski öelda, et kogu rõhk pandi selle veidra ja väärastunud maailma näitamisele ning nii jäi karakterite endi areng tahaplaanile. Ma pean tõdema, et teist nii huvitavat tuleviku maailma ma ei teagi...vist. Hetkel vähemalt ei tule pähe. Samas see on maitse asi ka. Võrdlusmomente oli hea tekitada, sest ta käis samal ajal cyberpunk animega Psycho Pass ja nii toodi meieni korraga kaks radikaalselt erinevat tuleviku maailma. Lõpuks pidin tõdema, et Psycho Pass tegi küll karakteritega kõvasti paremat tööd, kuid kõiges muus ületas Shinsekai Yori oma hooajalise sci-fi rivaali pika puuga.

Positiivse küljena võib veel välja tuua selle, et kogu sarjas puudus hea ja halva poole kontseptsioon, mis tänapäeva fiktsioonides nii levinud on. Sisulised tegutsesid
Spoiler:

nii inimesed, kui ebarotid oma ellujäämise nimel ning vahendeid selleks ei valitud.



Ma ei saa aru miks jäi see anime meedias väga "under the radar" ning see ei müünud ka vist eriti hästi.

Soovitan kindlasti kõigile sci-fi, müsteeriumi ja süngete psühholoogiliste lugude fännidele.

9/10
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
AndreS



Liitunud: 3 Märts 2007
Postitusi: 548

PostitusPostitatud: Reede Apr 19, 2013 00:42    Teema: Vasta viitega

Ma ei hakka pikalt kirjutama. Sari oli VÄGA hea! Kui hinnata, siis annan 8/10. Täpsem hinne on pigem "Kehvem kui GitS, kuid ikkagi väga hea!".

Pinge oli olemas algusest kuni viimase lõpuni. Üle pika aja selline teos, kus sa ei löö poole seeria pealt musta ja valge templid paika ning ootad verist ja plahvatuste rohket lõpuvõitlust.

Setting mulle isiklikult ei meeldinud (arhitektuur oli lõpuni igav ning ELEKTER ei olnud piisavalt kasutusel), kuid antud ühiskonna kontekstis oli see üpris loogiline ja seetõttu ka kergelt talutav.


Ainukene segane asi oli see tesimeliseea (kõik ~14) seiga homoseksuaalne külg.
Spoiler:

Ma ei mõista siiani, miks see selliselt sisse oli toodud. KÕIK olid geid. Kõik poisid, kõik tüdrukud. Ainult 1 tüüp ei olnud gei ning tema istus üksinda kuni lapse sai. Hiljem seksuaalne orientatsioon jälle täielikult muutus. IDK, keegi selgitab seda teemat mulle?

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Random Hero
muumikontroll


Liitunud: 16 Sept 2007
Postitusi: 712
Asukoht: Kosmos

PostitusPostitatud: Reede Apr 19, 2013 08:28    Teema: Vasta viitega

Shirotoki kirjutas:

Ma ei saa aru miks jäi see anime meedias väga "under the radar" ning see ei müünud ka vist eriti hästi.
9/10


Põhjuse tõin ma esimeses postituses kohe välja - väljalaskmise ajal oli selle vaatamine tõenäoliselt üsna piinarikas. Lisaks on tegemist nii A-kategooria animega kui veel vähegi olla saab, B-kategooria otakud lähevad kohe segadusse - karakterid on tagaplaanil, kogu sisu keerleb maailma ja selle filosoofia ümber oh god palun ei, andke mulle parem nunusid tüdrukuid kes teevad nunnusid asju

AndreS kirjutas:
Ma ei hakka pikalt kirjutama. Sari oli VÄGA hea! Kui hinnata, siis annan 8/10. Täpsem hinne on pigem "Kehvem kui GitS, kuid ikkagi väga hea!".


Võrdled õunu ja apelsine. Minu jaoks pole GitS enam täiuslikkuse tipp, pole seda ka Shinsekai Yori, aga nende filosoofiad on üsna erinevad. GitS keerles selle ümber, kuidas eristuda inimesena aina rohkem ühekülgseks muutuvast küberühiskonnast - Stand Alone Complex, Shinsekai Yori keskendub aga rohkem otse ühiskonnale.

AndreS kirjutas:

Setting mulle isiklikult ei meeldinud (arhitektuur oli lõpuni igav ning ELEKTER ei olnud piisavalt kasutusel), kuid antud ühiskonna kontekstis oli see üpris loogiline ja seetõttu ka kergelt talutav.

Arhitektuuri kritiseerimine (antud) animes tundub langemine põhimõtte küüsi, et midagi PEAB kritiseerima, aga muu kallal nagu väga pole võimalik. Kui aus olla, siis arhitektuur ei olnud jah kuigi erutav, aga sari ei toimunud sädelevas ja imposantses metropolises, vaid pidigi sellise stagnantse väikekodanliku elu tunde tekitama. Milleks elekter, kui on cantus ja ebarotid?

AndreS kirjutas:

Ainukene segane asi oli see tesimeliseea (kõik ~14) seiga homoseksuaalne külg. Ma ei mõista


Mäletad, kui ma ütlesin, et tegu on hard sci-fi jutustusstiiliga? Soovitan tähelepanelikumalt jälgida, ka see seletati ära.
Spoiler:

bonobode seksuaalne ühiskond, kus pingeseisundis (tiinekad ja nende valu) indiviidid omavahel nii hetero- kui homoseksuaalse käitumisega pingeid maandavad. Lisaks on (tänapäeva) inimühiskond ainus loomariigis, mis aktiivselt homoseksuaalseid suhteid vihkab. Seksuaalmängid samasooliste vahel on varasuguküpsete loomade vahel tavalised


_________________
Mulle meeldisid foorumid. Igaühel oli äge avatar ja signatuur.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum MSN Messenger
AndreS



Liitunud: 3 Märts 2007
Postitusi: 548

PostitusPostitatud: Reede Apr 19, 2013 10:20    Teema: Vasta viitega

Random Hero kirjutas:

AndreS kirjutas:

Ainukene segane asi oli see tesimeliseea (kõik ~14) seiga homoseksuaalne külg. Ma ei mõista


Mäletad, kui ma ütlesin, et tegu on hard sci-fi jutustusstiiliga? Soovitan tähelepanelikumalt jälgida, ka see seletati ära.
Spoiler:

bonobode seksuaalne ühiskond, kus pingeseisundis (tiinekad ja nende valu) indiviidid omavahel nii hetero- kui homoseksuaalse käitumisega pingeid maandavad. Lisaks on (tänapäeva) inimühiskond ainus loomariigis, mis aktiivselt homoseksuaalseid suhteid vihkab. Seksuaalmängid samasooliste vahel on varasuguküpsete loomade vahel tavalised



Ei jäänud see lõik sugugi kahe silma vahele, kuid homoerootika tundus ikkagi jube sunnitud. Ja just sunnitud, mitte põimitud.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Muusik
kohvijumal


Liitunud: 13 Jan 2008
Postitusi: 322
Asukoht: Ei

PostitusPostitatud: Reede Apr 19, 2013 22:01    Teema: Vasta viitega

Tsiteerin::
Ei jäänud see lõik sugugi kahe silma vahele, kuid homoerootika tundus ikkagi jube sunnitud. Ja just sunnitud, mitte põimitud.


Spoiler:

Kuna antud teost on kaunistatud juba utoopilise hõnguga (arvestades ka faktorit, et terve ühiskond on ehitatud nö "näilise" rahu ja armastuse nimele), ning terve anime ühiskond on geneetiliselt kodeeritud stressi maandama Bonobo-nimeliste ahvolevuste seksuaalkäitumise alusel, siis võib seda võtta kui teatud pilkava humooriga modernse inimühiskonna vastu, kes jätkuvalt sunnib hukka süütuid romantikuid.



Vabalt võib minu liberaalne meel teie subjektiivsust kammitsedes eksida, kuid why not love for all? Siiski leiame õpetust tihti kõige ürgsematelt liikidelt, või oleme unustamas et ka meie oleme loomult ürgsed?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
mimmu
hilja juba


Liitunud: 22 Apr 2005
Postitusi: 1270
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Laup Apr 27, 2013 12:56    Teema: Vasta viitega

Kogu selle positiivse vastukaja tõttu animele otsustasin siis ka sellele pilgu peale heita ja tõesti, ei pettunud. Nad on saanud hakkama pinge säilitamisega kogu seeria jooksul, ka siis, kui näiliselt midagi pingetpakkuvat ei toimu, ja see on üsnagi haruldane nähtus.

Ühtlasi oli see ilus. Ning suure plussina võib mainida, et kogu maailm ja tegelaste valikud olid üles ehitatud väga veenvalt. Sellele vaatamata jäi alles ka üllatusmoment, sest tõesti ei ole teada, mis nimelt järgmisena juhtuma hakkab, mis on inimeste tegelikud kavatsused ning mis on lihtsalt paranoia või eksiarvamus. Ja see oli hea.

Negatiivset tagasisidet on saanud Saki tegelane ja üldiselt tegelaste vähene "areng", aga sellega ma ei saa nõustuda. Sest tundub, nagu ootaks enamik inimmassist mingit shouneni-stiilis tegelasearendus, kus alguses on peategelane wimp ja siis lõpuks muutub üliheroiliseks vms (see on nii levinud nähtus, et ei pea isegi näiteid tooma). Saki ja co areng oli aga palju tagasihoidlikum. Selle asemel, et oma iseloomu drastiliselt sarja jooksul muuta, muutusid nad vastavalt nendele kogemustele ja läbielamistele, mida nad elu jooksul kohtasid. Areng tulenes maailmapildi avardumisest, ning tuli välja nende mõttemaailma muutumisest ja valikute erinevusest, kuid oli siiski olemas ja nähtav, kui tähele panna.

Ning oeh.... homoerootika koha pealt...
Spoiler:

pmst on siin juba mitu head seletust, nii et minu oma pole isegi vajalik, aga kirjutasin selle siiski, et oleks olemas.
(Ülal on mainitud, et "algul olid kõik geid ja siis üks ei olnud", mis näitab, et soopiire ületava armastuse ja armatsemise funktsioonist ühiskonnas ei ole hästi aru saadud. Esiteks on vist õigem öelda, et kõik on biseksuaalsed, ning sellest tulenevalt kellegi orientatsioon ei muutunud maagiliselt sarja jooksul. Ühtlasi ei olnud ilmselgelt tegemist monogaamsete armusuhetega, pigem oli neil need suhted nagu sõpradegagi, et mõned on lähedasemad kui teised. Kuigi valitakse nähtavasti elupartner, kellega koos "pesa luua", siis eksisteerivad ka selle kõrvalt muud sarnased suhted. Füüsilise lohutuse olemasolu oli näha kogu sarja jooksul, kuid 14-aastaste juures oli seda veel enam, sest siis ilmnes lisaks lohutusele ja stressimaandusele ka noorte endi seksuaalne tärkamine. Nõustun, et teostus ei olnud kõige parem, aga idee ise oli vägagi uudne ja hea. Vot nii.)



Ehk siis - vaadake. On seda väärt.
_________________
Onu Vanja kurvad püksid
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
daniel.t



Liitunud: 27 Nov 2012
Postitusi: 18
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Nelj Juul 11, 2013 14:00    Teema: Vasta viitega

Väga hea sari oli. Palju twiste, storyline oli ettearvamatu. Lõpus tuli väga selline avastus, mis muutis kohe MINU arvamust, kes ikkagi on nn. "head ja halvad" . Spoileriks võib niipalju öelda, et Squera ja teised monster rats ei ole need kes nad paistavad olevat.

AUst lugesin, et Shingeki no Kyojin pidavat olema kohati sarnane, pingeid tõstev anime. Ootan ära kuni kõik ~25 osa on ilmunud, siis järjest ära vaadata kõik osad.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Envy



Liitunud: 7 Aug 2007
Postitusi: 356

PostitusPostitatud: Nelj Nov 14, 2013 05:40    Teema: Vasta viitega

Minu arvates oli ka päris hea. Natuurilt üsna sürr anime, palju tapmist ja julmust, see oli ka lahe, et lampi hakkasid poisid suudlema. Lahe oli veel see, et ma ei saanud esimene pool sarja aru, kas üks tegelastest on poiss või tüdruk. Tegelikult pole üldse nii tobe anime kui minu tekstist praegu tunduda võib, story on sarja tugev külg. Alguses tundus väga paljulubav, keskosa vajus tiba ära, kuid lõpus tuli jälle tagasi. 7/10
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Stopa
kibestunud sotsiopaat


Liitunud: 18 Nov 2008
Postitusi: 1719
Asukoht: Shibuya-ku, Tokyo

PostitusPostitatud: Nelj Nov 14, 2013 10:03    Teema: Vasta viitega

Envy kirjutas:
see oli ka lahe, et lampi hakkasid poisid suudlema


_________________

Arvake ära kaks kõige paremat animefrantsiisi üldse. Saatke oma variandid mulle. Võitke ¹okolaadi.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Envy



Liitunud: 7 Aug 2007
Postitusi: 356

PostitusPostitatud: Reede Nov 15, 2013 01:24    Teema: Vasta viitega

Sul on kõik korras ikka, Stopa?
Spoiler:

Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reaper



Liitunud: 2 Apr 2009
Postitusi: 70
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Püh Nov 24, 2013 22:00    Teema: Vasta viitega

Ei olegi juba mõnda aega midagi sellist näinud, mis mind taoliselt ekraani külge suudaks kleepida, kui Shinsekai Yori seda tegi. Pinge oli täiega üles kruvitud.

Mulle jällegi tundus sarja algus ja keskosa parem, viimane story arc veidi nõrgem. Aga sellegipoolest soovitan kindlasti vaadata!
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
SilverWolf112



Liitunud: 11 Märts 2012
Postitusi: 174
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Sept 24, 2014 00:53    Teema: Vasta viitega

Viimasel ajal olen vaadanud palju häid anime seriaale ning endale meeldis rohekm kui Attack on Titan .
Kindlasti soovitan , viimane Fiend T_T muud ei oska öelda.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Ummi
lovely berry


Liitunud: 8 Apr 2006
Postitusi: 3500
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Sept 24, 2014 10:05    Teema: Vasta viitega

See multifilm ulatas oma karvutu käega ajas tagasi ja muutis mu lapsepõlve hirmuäratavaks kohaks.
_________________
baka pole surnud, me postitame siia peaaegu iga kuu
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Muusik
kohvijumal


Liitunud: 13 Jan 2008
Postitusi: 322
Asukoht: Ei

PostitusPostitatud: Püh Sept 28, 2014 19:04    Teema: Vasta viitega

SilverWolf112 kirjutas:
viimane Fiend


:)


Viimati muutis seda Muusik (Esm Sept 29, 2014 03:25). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
SilverWolf112



Liitunud: 11 Märts 2012
Postitusi: 174
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Esm Sept 29, 2014 03:03    Teema: Vasta viitega

Muusik kirjutas:
SilverWolf112 kirjutas:
viimane Fiend


Hmm, ta polnud fiend, kaunislind.

Parandan... Kuna kui oleksin teisiti kirjutanud oleks spoiler olnud ning seda ei teeks.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> anime Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: