OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Lennuk ja konveierlint - mõistatus igaveseks?!
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Järgmine

Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
Random

Postitus Postitatud: Teis Jan 02, 2007 13:17    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:

Kas ikka võid... metallkera ei ole molekul(ta isegi ei koosne molekulidest) ja ma arvan, et sa saad ise ka aru, et rääkides mastaapidest ei ole molekul ja metallkera samad asjad erinevate mõõtmetega, vaid erinevad asjad erinevate mõõtmetega. Kui sa nüüd väidad, et molekul koosneb ju aatomitest ja metallkera ka, siis oled sa tüüpilises loogikaveas kinni. Kui molekul koosneb aatomitest, siis järelikult kõik asjad mis koosnevad aatomitest on molekulid. Aga vat ei ole.
Samas lennuk ja mudellennuk on üsna samaväärsed asjad, ainult et erinevate mõõtmetega.

Ma tean, et ma lubasin siia teemasse enam mitte postitada, kuid see on ikka liiga naljakas. Metallkera ei koosne molekulidest HAHAHAHA. Huvitav, millest siis? Ma tean, et zorklandias on omad füüsikaseadused, kuid kas nüüd koosneb metallkera metalli molekulide asemel Zorkiatest?

Aga põhimõtteliselt, kui metallkera kuumutada, siis hakkavad molekulid tema sees ebakorrapäraselt võnkuma, pannes keha hõõguma. Sarnasusi on näiteks magnetiga. tavalises rauas ja magnetis on elektrone ühepalju, magnetis on need aga ühes suunas/võnketaktis vms joonduses, seega mõjub keha magnetina. Elektrone ühes taktis keerlema saada on lihtne, teoreetiliselt peaks saama ka metallkera aatomid ühes taktis liikuma ja siis peaks ka kera ise liikuma/võnkuma.

Ahjaa, tegelikult mingit lennukit ei olegi.
lovely berry

Postitus Postitatud: Teis Jan 02, 2007 14:02    Teema: Vasta viitega

Random Hero kirjutas:
Ma tean, et ma lubasin siia teemasse enam mitte postitada, kuid see on ikka liiga naljakas. Metallkera ei koosne molekulidest HAHAHAHA. Huvitav, millest siis? Ma tean, et zorklandias on omad füüsikaseadused, kuid kas nüüd koosneb metallkera metalli molekulide asemel Zorkiatest?

Ma küll ei tea, mis maailmas sina elad, aga minu maailmas koosneb metall ikka kristallidest. Kui sul on kahtlusi, siis mul on vastu panna keemia õpik.
zork

Postitus Postitatud: Teis Jan 02, 2007 14:40    Teema: Vasta viitega

Random Hero kirjutas:
Ma tean, et ma lubasin siia teemasse enam mitte postitada, kuid see on ikka liiga naljakas. Metallkera ei koosne molekulidest HAHAHAHA. Huvitav, millest siis?

Kas on palju küsitud, et enne lahmima hakkamist võiks vähemalt korra pilgu kuhugi raamatusse heita või siis neti.ee'st näiteks väikse otsingu teha, et natukenegi oma väidetele alust anda? Ma ei ütle, et ei ole olemas molekulaarseid tahkeid aineid, vaid et metall ei ole molekulaarne. Seda ütleb näiteks ka miksike.ee
Ja ma usun, et ka sinu koolikeemia raamat ütleb sedasama, kui sa muidugi nii kaugele oma kooliharidusega oled jõudnud.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
Random

Postitus Postitatud: Teis Jan 02, 2007 14:42    Teema: Vasta viitega

Seekord pean tunnistama, et panin rappa. Kuid ehk paneb see ka zorki mõtlema, et äkki ka tema on rappa pannud.

Postitus Postitatud: Teis Jan 02, 2007 14:57    Teema: Vasta viitega

Random Hero kirjutas:
Seekord pean tunnistama, et panin rappa. Kuid ehk paneb see ka zorki mõtlema, et äkki ka tema on rappa pannud.

Jah, võimalik. Aga sellega on see probleem, et ainuke viis tõestada, et ma totaalselt rabas olen, on mulle minu uskumustele vastupidise näitamine. Näitamine, mitte seletamine. Kusjuures kätega ja muude asjadega vehkimine ei ole näitamine, näitamiseks aga kvalifitseerub näiteks konkreetselt lendava mudelllennukiga liikuva lindi peal opereerimine. Aga kuna keegi siin ei ole selline fanaatik, et selle näitamise ette võtaks, siis sinna see tõestamise asi jääbki.
Tagasi üles
Random

Postitus Postitatud: Teis Jan 02, 2007 15:07    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:

Jah, võimalik. Aga sellega on see probleem, et ainuke viis tõestada, et ma totaalselt rabas olen, on mulle minu uskumustele vastupidise näitamine. Näitamine, mitte seletamine. Kusjuures kätega ja muude asjadega vehkimine ei ole näitamine, näitamiseks aga kvalifitseerub näiteks konkreetselt lendava mudelllennukiga liikuva lindi peal opereerimine. Aga kuna keegi siin ei ole selline fanaatik, et selle näitamise ette võtaks, siis sinna see tõestamise asi jääbki.

Ma ju näitasin. mitu korda.

Aga mina hakkan nüüd sinuga vaidlema, et metallkuulike koosneb Zorkiatest, tõesta ära, et see nii ei ole.

Postitus Postitatud: Teis Jan 02, 2007 15:30    Teema: Vasta viitega

Random Hero kirjutas:

Ei, sa ei näidanud. Sa vehkisid ainult kätega ja tõestasid ainult iseendale midagi. Teistele mitte.

Random Hero kirjutas:
Aga mina hakkan nüüd sinuga vaidlema, et metallkuulike koosneb Zorkiatest, tõesta ära, et see nii ei ole.

Selle näitega peaksid sa ka ise aru saama, et ainult seletamisest ei piisa iga kord. Ma või sulle hakata seletama ja tõestama ja igasugust asju kokku rääkima, kuid sa ei usu mind niikuinii.
Tagasi üles
Random

Postitus Postitatud: Teis Jan 02, 2007 15:38    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
Random Hero kirjutas:

Ei, sa ei näidanud. Sa vehkisid ainult kätega ja tõestasid ainult iseendale midagi. Teistele mitte.

umbes 4 videot. plus veel kellegi videod, joonised ja muu kraam.
hammustab rrrRRRRRrr

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 02:04    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
ruri kirjutas:
kui sa aru saaks, siis sa ei ütleks, et lint avaldab lennukile samasuurt jõudu kui lennukimootorid, aga vastassuunas.

Aru saamine ei sega mul seda öelda, sest töötavate mootoritega lennukit on siiski võimalik 0 IAS hoida lindil.

oeh, vasta siis lihtsalt küsimusele, et kui näiteks selline lennuk (Cessna 177), liigub lindil kiirusega 50 km/h (kiirus mõõdetud mootorite väljundvõimsuse järgi, st maa peal liiguks sellise võimsuse juures sellise kiirusega), kas siis lint on suuteline sellist lennukit paigal hoidma (kõrvaltvaataja suhtes, st IAS=0)? ja kui suudaks, siis kui suur oleks lindi kiirus?
Tsiteerin::
Kui sa seda teha ei suuda, siis ei pea arvesse võtma mastaape, ega ka seda, kas lennuk on päris lennuk või mudellennuk.

sellisel juhul mina väidan, et võrdsete kiiruste juures lükkab lint lennukit hoopis tagasi (kõrvaltvaataja suhtes). ma usun, et see on piisavalt väikese lennuki puhul täiesti võimalik.
Kas ikka võid...

jah võin. molekul kui mingi abstraktne ümmargune asi vs teine ümmargune asi. vahet ei ole mis materialist see teine on.

kuhu nüüd su abstratkne mõtlemine kadunud on...
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
zork

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 10:10    Teema: Vasta viitega

ruri kirjutas:
oeh, vasta siis lihtsalt küsimusele, et kui näiteks selline lennuk (Cessna 177), liigub lindil kiirusega 50 km/h (kiirus mõõdetud mootorite väljundvõimsuse järgi, st maa peal liiguks sellise võimsuse juures sellise kiirusega), kas siis lint on suuteline sellist lennukit paigal hoidma (kõrvaltvaataja suhtes, st IAS=0)? ja kui suudaks, siis kui suur oleks lindi kiirus?

Ei noh... miks mina pean seda tegema, ma nagu ütlesin, et ma ei taha rohkem asjale enam kaasa mõelda. Sina tahad öelda, et lint ei saa seda paigal hoida, seega too ilusti kõik numbrid, valemid ja muud asjad välja, näita jõud ära, tee arvutused jne. Mitte aga ära küsi seda minu käest.
ruri kirjutas:
sellisel juhul mina väidan, et võrdsete kiiruste juures lükkab lint lennukit hoopis tagasi (kõrvaltvaataja suhtes). ma usun, et see on piisavalt väikese lennuki puhul täiesti võimalik.

Tore, minugipoolest, saamegi rohkem variante :)

ruri kirjutas:
Kas ikka võid...

jah võin. molekul kui mingi abstraktne ümmargune asi vs teine ümmargune asi. vahet ei ole mis materialist see teine on.
kuhu nüüd su abstratkne mõtlemine kadunud on...

Kuhugi ei ole, ainult et siin pole sellega midagi peale hakata. Molekul on täiesti konkreetsel tära defineeritud asi ning ma ei suuda kuidagi metallkera molekuliks abstraheerida. Ja kas ikka molekulid on ümmargused? Või sa rõhud hoopis mingile mulle mitte teada olevale faktile, et ümmargused asjad hakkavad soojendades kiiremini liikuma? Siis saaks ma su üldistusest veel aru, kui nüüd ka veel molekulid just ümmargused juhtuvad olema...
Tagasi üles
ruri
hammustab rrrRRRRRrr

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 11:14    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
Ei noh... miks mina pean seda tegema

ega sa tegelikult ei peagi. ma lihtsalt tahtsin veenduda, et su jutt arusaamisest on üks ümmargune mull, st tegelikult ei saa sa ikka mitte millestki aru.

Molekul on täiesti konkreetsel tära defineeritud asi ning ma ei suuda kuidagi metallkera molekuliks abstraheerida. Ja kas ikka molekulid on ümmargused?

definitsioon ei puutu siia mitte kõige vähematki, sest kuidas on füüsikaõpikus (ja tõenäoliselt ka mujal näidetes) kujutatud molekule ja browni liikumist? kui muidu meelde ei tule, siis otsi googlest või võta wiki lingid selle kohta ette (kusjuures üks näide asendab molekulid metallkuulidega).

ja üleüldse tahtsin ma näidata seda, et mastaapidest sõltub ka päris palju, mitte proovida seda kas sa suudad molekuli metallkuuliga samastada või mitte. et see mis kehtib väikse jaoks ei pruugi kehtida suure jaoks ja vastupidi, st sinu mudelllennuk on teine teema kui meie pärislennuk ning pole päris õige väita, et katse mudellennukiga kajastab täpselt katset päris lennukiga.

jah, ka vastupidi pole seda päris õige väita. seda sellepärast, et lennuki mass ja mootori jõud lähevad niivõrd väikseks, et ka hõõrdejõul tekib võimalus rohkem enda sõna kuuldavale tuua kui suurte lennukite puhul.
Tagasi üles
zork

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 13:36    Teema: Vasta viitega

ruri kirjutas:
ega sa tegelikult ei peagi. ma lihtsalt tahtsin veenduda, et su jutt arusaamisest on üks ümmargune mull, st tegelikult ei saa sa ikka mitte millestki aru.

Saan ikka küll, ainult sina ei usu seda :)
ruri kirjutas:
definitsioon ei puutu siia mitte kõige vähematki, sest kuidas on füüsikaõpikus (ja tõenäoliselt ka mujal näidetes) kujutatud molekule ja browni liikumist? kui muidu meelde ei tule, siis otsi googlest või võta wiki lingid selle kohta ette (kusjuures üks näide asendab molekulid metallkuulidega).

Vaata, seal näites modelleeritakse liikumist ning võetakse metallkuulid kui objektid, mis liiguvad ja on silmaga näha, sest molekule pole silmaga näha. Seal on molekulide metallkuulideks abstraheerimine õigustatud. Sinu soojendamise näites aga mitte, seal on oluline just see, et metallkuul ja molekul on erinevad asjad, neil on erinevad omadused. Sa ei saa näidata ühe asja omadusi asja kaudu, millel neid omadusi pole.
ruri kirjutas:
et see mis kehtib väikse jaoks ei pruugi kehtida suure jaoks ja vastupidi, st sinu mudelllennuk on teine teema kui meie pärislennuk ning pole päris õige väita, et katse mudellennukiga kajastab täpselt katset päris lennukiga.

jah, ka vastupidi pole seda päris õige väita. seda sellepärast, et lennuki mass ja mootori jõud lähevad niivõrd väikseks, et ka hõõrdejõul tekib võimalus rohkem enda sõna kuuldavale tuua kui suurte lennukite puhul.

Pole muud nagu öelda, et kui - tore, et sa enda jaoks asja selgeks viitsisid mõelda.
Tagasi üles
ruri
hammustab rrrRRRRRrr

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 15:41    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
Saan ikka küll, ainult sina ei usu seda :)

mitte mina ei usu, vaid sina keeldud näitamast, et sa aru saad. igal hetkel põtkid vastu, et lint ikka lükkab lennukit tagasi ja näiteks tood mingisuguse mudellennuki katse (nagu keeldudes aru saamast, et mina räägin päris lennukist). mingisuguse, sest see on kellegi poolt tehtud ja nagu mina aru saan, pole isegi korralikult kiirust mõõdetud. samuti pole sina suuteline seda järgi tegema, seega see katse ei tõesta minu silmis mitte midagi.
Sinu soojendamise näites aga mitte, seal on oluline just see, et metallkuul ja molekul on erinevad asjad, neil on erinevad omadused.

saa aru, et sel ei ole vahet, lihtsalt metallkuul oli esimene asi mis pähe tuli (kui tahad, siis asenda see mingi molekulaarse materialiga). põhipoint on selles, et suur ja väike asi ei käitu alati ühtemoodi.
Tagasi üles
alarkivi
ametlikult mitte dissitud

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 15:56    Teema: Vasta viitega

njaa. raudkera on siiski siiski moleküülikutest koosnev ese. Fe aka ferrum aka raud on raudkeras kogunenud mitmekesi ja moodustunud kristallvõresi, mida siis keegi on kerajaks manipuleerinud. Moleküülikuks peetakse aine väikseimat kogust, millel on kõik antud aine omadused.
raua aatomil ei ole raukera omadusi aka raudekra koosneb raua molekülidest mis on paigutunud kristallvõreks.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Random

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 16:26    Teema: Vasta viitega

alarkivi kirjutas:
njaa. raudkera on siiski siiski moleküülikutest koosnev ese. Fe aka ferrum aka raud on raudkeras kogunenud mitmekesi ja moodustunud kristallvõresi, mida siis keegi on kerajaks manipuleerinud. Moleküülikuks peetakse aine väikseimat kogust, millel on kõik antud aine omadused.
raua aatomil ei ole raukera omadusi aka raudekra koosneb raua molekülidest mis on paigutunud kristallvõreks.

võib isegi olla, sorry, kukkusin keemias valusalt läbi.

Kuid zork on tubli poiss, alati kui talle faktid ette visata, hiilib kõrvale ja hakkab oma joru ajama. Ruri andis lihtsa ülesande, Cessna liigub 50 km/h maapinnal vaataja suhtes ja 50 km/h lindil vaataja suhtes, kus on probleem? zork aga ajab miskit muud juttu.

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 17:07    Teema: Vasta viitega

vastus on ju imelihtne....
lennuk peab maa suhtes kiirendama, et lendu tõusta
selleks peavad ka lennuki rattad liikuma mööda maad - muidu ei teki kiirendust. kui lint liigub lennki stardisuunale vastastikusel suunal ja rattad sama kiiresti siis ei saa lennuk maapinna suhtes liikuda aka ei teki kiirendust aka ei tõuse lennuk lendu. see, et lennuk tõuseb tiibadel tekkiva õhurõhuvahe tõttu ei ole oluline, kuna selle tingimuse tekkimiseks vajalike norme ei ole võimalik maapinna suhtes liikuva lennuki puhul rakendada. ainus variant oleks lisada valemisse tohutult võimas tuulegeneraator, mis suunaks tõstmiseks vajaliku kiirusega liikuva õhuvoo lennuki tiibadele, selljuhul oleks aga oluline ka lennuki kinnitamine maapinnale (trossiga?) kuna muidu liiguks se veel mittelendav seade tuule müjul tagurpidi ja lahkuks stseenilt.
Tagasi üles
ruri
hammustab rrrRRRRRrr

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 17:25    Teema: Vasta viitega

alarkivi kirjutas:
selleks peavad ka lennuki rattad liikuma mööda maad - muidu ei teki kiirendust. kui lint liigub lennki stardisuunale vastastikusel suunal ja rattad sama kiiresti siis ei saa lennuk maapinna suhtes liikuda aka ei teki kiirendust aka ei tõuse lennuk lendu.

lehekülg 16, lõpust neljas postitus, punkt 1. jah, vastus on imelihtne ja sõltub vaatepunktist. sinu juhtum on see punkt 1, ehk siis juhul kui sa mõõdad lennuki kiirust rataste järgi, mida aga minu teada ei tehta. mõtle ise kui mõtekas on lennuki kiirust hakata rataste liikumise järgi mõõtma.

ja siiski, minu küsimuses Cessna kohta lennuk tõuseb mootori võimsuse suurenedes, ehk siis kiiruse suurenedes õhku. pööra tähelepanu sellele mille suhtes ma kiiruseid mõõdan, st seal kus on punkt 1 vaata ka punkt 2-e.

Viimati muutis seda ruri (Kolm Jan 03, 2007 17:27). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
erick
küps PSP-d plõgistav noormees

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 17:26    Teema: Vasta viitega

alarkivi kirjutas:

selleks peavad ka lennuki rattad liikuma mööda maad - muidu ei teki kiirendust. kui lint liigub lennki stardisuunale vastastikusel suunal ja rattad sama kiiresti siis ei saa lennuk maapinna suhtes liikuda aka ei teki kiirendust aka ei tõuse lennuk lendu. see, et lennuk tõuseb tiibadel tekkiva õhurõhuvahe tõttu ei ole oluline, kuna selle tingimuse tekkimiseks vajalike norme ei ole võimalik maapinna suhtes liikuva lennuki puhul rakendada. ainus variant oleks lisada valemisse tohutult võimas tuulegeneraator, mis suunaks tõstmiseks vajaliku kiirusega liikuva õhuvoo lennuki tiibadele, selljuhul oleks aga oluline ka lennuki kinnitamine maapinnale (trossiga?) kuna muidu liiguks se veel mittelendav seade tuule müjul tagurpidi ja lahkuks stseenilt.

Rumalaid ikka leidub veel siin ilmas LaLaLaa

Mõtle veidi, mis selles lauses valesti on. Kui sa ikka aru ei saa, mõtle, mis erinevused on autol ja lennukil, ning miks lennukitel soovitatakse startida vastu tuult. wink
alarkivi

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 18:45    Teema: Vasta viitega

jeah, vaadakem, asi on selles, et kui lennuki rattad ei liigu maa suhtes, ehk siis ta püsib paigal, EI TEKI VAJALIKUL KIIRUSEL LIIKUVAT ÕHKU TEMA TIIBADE ALLA ELIK TA EI TÕUSE ÕHKU: kui lennuki mootorid tekitavad kiirendavat reaktiivtõuget, siis antud juhul ei suurene lennuki kui eseme kiirus läbi õhu, ta ei ole ka kopter ehk ei stardi vertikaalselt ja kuna tema liikumiskiirust maa suhtes välistab temale kinnitatud ratastele vastasuunas liikuv kenveier, ei teki sellist tingimust, mis lubaks lennukil kui sujuvalt tõusval seadmel oma õhkutõusu alustada. soovitan väga tõsiselt lennukite tööpõhimõtteid uurida. jõuate ehk siis infoni, et kui lennuki tiibade ala ja ülaosal ei ole erinevat õhurõhku siis ta ei tõuse - kui sellistel tingimustel, kus lennuk maapinna suhtes ei liigu selline rõhuvahe õhuvoogude kiirusega tekitada, siis liigub lennuk hetkeks tagurpidi ja siis kukub maha. (arvestades, et selline vool lisaks antud konveieri "tahapoole" lükkavat mõju. kui lennuki rattad hakkavad siis tagurpidi veerema, peaks antud ülesande kohaselt hakkama vastassuunas liikuma ka konveer ja seis ei muutuks eriti, sõltub, kui äkiliselt antud õhuvool tekib.)

Viimati muutis seda alarkivi (Kolm Jan 03, 2007 18:50). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
alarkivi

Postitus Postitatud: Kolm Jan 03, 2007 18:48    Teema: Vasta viitega

ja ericule: jeah, ja sa arvad, et maa külge kinnitatud, vertikaaltõusu võimaldavale siinile fikseeritud lennuk tõuseb õhku, kui talle kõvasti peale puhuda? (ma ei pea silmas inimese poolt puhumist vaid seadmete) auto ja lennuki erinevusena näen peamiselt auto minimaalset võimet alustada õhulendu, kulgeda õhulennu vältel kontrollitult ja sooritada edukaks peetavat maandumist.
Tagasi üles
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23  Järgmine
Lehekülg 19, lehekülgi kokku 23

Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes