OtsiOtsi   Liikmete nimekiriLiikmete nimekiri   KasutajagrupidKasutajagrupid   RegistreeriRegistreeri 
 ProfiilProfiil   Privaatsõnumite lugemiseks logi sisse   Logi sisseLogi sisse 

Lennuk ja konveierlint - mõistatus igaveseks?!
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 21, 22, 23  Järgmine
 
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine
Vaata eelmist teemat :: Vaata järgmist teemat  
Autor Teade
erick
küps PSP-d plõgistav noormees


Liitunud: 29 Märts 2004
Postitusi: 934
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 21:10    Teema: Vasta viitega

Lihtsalt loe seda:

Tsiteerin::
Jason brought an interesting physics thought experiment to my attention on his weblog. And of course I can't turn away from something like this...

A plane is standing on a runway that can move (some sort of band conveyer). The plane moves in one direction, while the conveyer moves in the opposite direction. This conveyer has a control system that tracks the plane speed and tunes the speed of the conveyer to be exactly the same (but in the opposite direction). Can the plane take off?

Some of the comments people have left in Jason's journal have compelled me to provide a slightly more thorough physical examination of the problem. This is a pure mechanics problem, and we must examine it in terms of forces applied on the plane.

While still on the conveyor/runway, the plane is subjected to the following forces:


* Gravity, oriented downwards, constant.
* Lift, oriented upwards, function of airspeed.
* Thrust, oriented forwards, assumed constant.
* Drag, oriented backwards, superposition of air resistance and friction in the wheels.

Obviously the plane will not take off until the force due to lift overcomes the force due to gravity. For this to happen, the plane must achieve some minimum forward velocity relative to the air. Forward acceleration will only occur as long as the force of thrust overcomes the drag force.

Because the conveyor belt speed is the inverse of the plane's airspeed, we can say that the conveyor belt does not move until the plane begins to accelerate forward. Thus, rolling resistance has already been overcome by thrust when this problem really begins.

Initially, the engine thrust is considerably higher than the drag—this is what allows aircraft to take off on regular runways. So the question is, once we start moving and the conveyor belt starts up, does it impose some force on the aircraft that can overcome the force of thrust?

Certainly not initially. Consider the case where the aircraft has just begun to move through the air at, say, 1 m/s. The conveyor belt is then moving backwards at 1 m/s and therefore the speed of the aircraft relative to the conveyor is 2 m/s. If a 2 m/s rolling speed created enough friction to overcome the engines, then no aircraft could ever accelerate beyond this speed on a regular runway.

In fact, we know that at the moment of takeoff the wheels are still on the ground and rolling and the aircraft is still accelerating. So up to that rolling speed at least, the engines still win the thrust vs. friction competition. Would rolling at twice that speed cause sufficient friction?

Consider the thrust of an aircraft engine. I won't give you figures here because it depends widely on the type of engine. But... it's a lot of force. Now contrast this with rolling friction. I'm guessing here, but I think that before a wheel could provide enough friction (without using the brakes) to completely counteract an aircraft engine at full throttle, the wheel would be spinning so fast that it would come apart. At any rate, it certainly would not reach this tremendous amount of friction at a rolling rate twice that of a standard takeoff speed.

The airplane would take off normally, with the wheels spinning twice as fast as normal and a *slight* reduction in acceleration due to added friction.

I think where people get thrown off is the idea that if the conveyor is moving backwards and the plane is on the conveyor, then this must translate to some backwards momentum that has to be overcome by the thrust. But of course the conveyor doesn't start up until the plane is already moving forward. It is the conveyor that must overcome the forward momentum imparted by the engines—and the forces just aren't comparable.


http://mouser.org/log/archives/2006/02/001003.html
_________________
--taevas linna kohal oli läbikõrvetatud vooluringi värvi--
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
ruri
hammustab rrrRRRRRrr


Liitunud: 1 Veeb 2003
Postitusi: 1645
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 21:20    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
No lennuki-lindi-õhu, kui see sulle väga oluline on. Minu jaoks ei muuda see midagi.

see ei ole minu jaoks oluline vaid ülesande jaoks, sest lennuki-lindi süsteemis sa ei saa mitte kunagi lennukit lendama, kuna lennukil pole õhku. kui lisame õhu, siis saab lennuk õhu suhtes liikuda ning tõuseb ka õhku. sa ei saa lihtsalt mööda vaadata lennuki õhu suhtes liikumisest, sest see paneb lennuki lendama. millegipärast sa aga järjekindlalt ignoreerid seda, korrutades, et kui lindi ja lennuki kiirused on võrdsed, siis ei toimu ka õhu suhtes liikumist.

Tsiteerin::
Kas sul on keeruliseks tegemise haigus küljes? Ma küsisin otseselt - kui ratta kiirusemõõtja näitab täpselt sama numbrit, mis lindi kiirusemõõtja, siis mida teeb ratas? Mind ei huvita üldse, mille suhtes nad liiguvad sul vaid see, mis numbrit nende kiirusemõõtja näitab. Kui see näitab sama numbrit, siis on neil sama kiirus. Või vaidled sa vastu?

jah, need kiirused on absoluutväärtuselt võrdsed, aga kuhu sa sihid sellega, et võtad kaks arvu ning kleebid need kiirusemõõtjatele? lennuk tõuseb ju sellest olenemata õhku, sest need kaks kiirust ei nulli ära lennuki liikumist õhu suhtes ning see ongi kõige olulisem. nende kahe summa on omavahel null, st lindi ja ratta keskpunkti liikumise kiiruse summa (ja palun ära tule rääkima mingist abstraktsest ratta kiirusest, sest ratta keskpunkti ja välispinna liikumise kiirused lindi suhtes on kapitaalselt erinevad).

lihtsamaks ettekujutamiseks eeldame, et ratta hõõrdejõud on niivõrd väike, et seda pole vaja arvestada, seega võtame rattad ära ning paneme ilma hõõrdumiseta lennuki kõhuli lindile (st lennuki ja lindi vahel pole hõõrdejõudu). lennuk tõukab (või veab) ennast mootorite abil 100km-h ühes suunas (kasutades selleks õhu abi), lint sama kiiresti teises suunas. lindi ja lennuki kiirused on võrdsed, aga kas lennuk jääb ka õhu suhtes paigale? ei, lennuk liigub lindi suhtes 200km/h ja õhu suhtes 100km/h. olgu, paneme ratad alla ja taastame hõõrdejõu, samal ajal suurendame natuke mootori väljundvõimsust, et hõõrdejõud ületada ja kiirust samana hoida. kas hõõrdejõu tekkimisel jääb lennuk mingil põhjusel õhu suhtes paigale? ei, ta liigub natuke suurema kütusekuluga ikka õhu suhtes 100km/h (ja lindi suhtes 200km/h). ja kui ta veel kiirendab, siis saavutab ta õhu suhtes kiiruse miilega ta saab juba lendu tõusta. kõik.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Random



Liitunud: 16 Juun 2006
Postitusi: 1871
Asukoht: puu otsas

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 21:39    Teema: Vasta viitega

Lennuk tõuseb õhku. tahaks konkreetseid vastuväiteid. ja just VÄITEID, mitte pikka sogast teksti.

Kui keegi veel tuleb ütlema, et "a lint nullib ära ju" siis teen administraatoritele ettepaneku selle teema lukkupanekuks. Palun öelge selgesõnaline väide, miks ei saa lennuk lindil edasi veereda. kui te seda ei saa välja öeldud, tõuseb lennuk õhku ja ongi kõik.

Keegi siin ütles, et lennuki liikumist saab ära nullida ainult vastuvoolava õhujoaga, seda mainisin ma isegi ksuagil esimesel või teisel leheküljel ning see on tõesti ainus asi peal ankru mis suudab lennukit MAA suhtes paigal hoida.
_________________
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
ruri
hammustab rrrRRRRRrr


Liitunud: 1 Veeb 2003
Postitusi: 1645
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 21:49    Teema: Vasta viitega

zorkil ei ole MAAD, zorkil on kahest asjast koosnev kinnine süsteem: lint ja lennuk mis liiguvad ainult üksteise suhtes ning mitte millegi muu suhtes. sellepärast tal ei tõusegi lennuk kuhugi.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Random



Liitunud: 16 Juun 2006
Postitusi: 1871
Asukoht: puu otsas

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 21:53    Teema: Vasta viitega

Ok, käes on üheksas lehekülg ja mul pole enam õrna aimugi kes mida arvab.

Kas ma mäletan õigesti, et ruri algul arvas samuti, et lennuk ei tõuse õhku?

Hetkel vist Ryujin, ummi ja zork arvavad, et lennuk ei saa lennata, kuna mingi maagiline asi keelab lennukiratastel lindi peal liikumise.
_________________
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
Pikachu666



Liitunud: 9 Nov 2005
Postitusi: 24

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 22:14    Teema: Vasta viitega

eih viimane katse.
OK lennukit liigutab mootor õhuga, nõus nõus nõus.
Lennuk hakkab lindil liikuma.
Lint liigub vastu, kuna ok hõõrdejõudu pole nagu nüüd juba lambist väidetakse, pole lindil mingit mõju.
Järelikult lint kiireneb edasi lõpmatuseni.

Mida mina olen siiamaani väitnud on, et mingi kiiruse juures, juhul kui on hõõrdumine, suudab see mootori võimsusele vastu panna, sest kiiruse suurenedes suureneb teepikkus suurenevad kaod hõõrdumisest. Aga kuna te kõik väidate et ok, polegi enam hõõrdejõudu ja lennuki kiirust mõõdame kah nüüd õhu suhtes siis, davai teie võit. GG. Lint läheb lõpmatusse ja lennuk tõuseb õhku.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Random



Liitunud: 16 Juun 2006
Postitusi: 1871
Asukoht: puu otsas

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 22:24    Teema: Vasta viitega

kas keegi seletaks parem ära, kuidas saab ummi mind tsiteerida tund aega enne minu postituse tegemist ja kuidas on minu kahe postituse vaheline osa niipalju muutunud, et ma seda ära ei tunne?

ja miks te keeldute aru saamast, et lennuki all olevad rattad ei võivad pöörelda ükskõik kui kiiresti, see kas maapind püsib all paigal, liigub vastu või takka ei oma mingit tähtsust.

pöörame siis korra ringi. Kui lint lükkab tagant, kas siis süstib lennuk hullu kiirendusega koha pealt?

palun saage aru, et lennukil on KAKS kontaktpinda - rattad maaga ja mootorid õhuga. NEED KAKS ASJA ON AGA TEINETEISEST 100% SÕLTUMATUD!
_________________
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
zork



Liitunud: 19 Veeb 2003
Postitusi: 578
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 22:55    Teema: Vasta viitega

ruri kirjutas:
jah, need kiirused on absoluutväärtuselt võrdsed, aga kuhu sa sihid sellega, et võtad kaks arvu ning kleebid need kiirusemõõtjatele?


Ma ei kleebi. Seleta mulle ometi ära, mida mõõdavad lennuki ja lindi kiirusemõõtjad? Mina ütlen, et kui nad näitavad mingit arvu, siis see on nende kiirus. Mis sulle arusaamatuks jääb? Ja kui need arvud on võrdsed, siis mida teeb lennuk? Seisab. Kõik. Ei midagi keerulist.

erick kirjutas:
Kõnekas on seegi fakt, et erinevalt autodest ei mõõdeta lennukite edasiliikumise kiirust rataste pöörlemiskiiruse järgi, vaid õhusurve põhjal.

Tore teada. Ehk seletad siis ka ära, kuida saavad nad õige numbri vastutuule korral?

erick kirjutas:
Lihtsalt loe seda:

Loen, lugesin. Ei midagi. Võetakse ikka ette - et kui on, aga mis siis kui, aga.., et ... kui.... Ja lõpuks lennuk lendabki koos nende väidetavate asjadega, mida välja ei ole öeldud küsimuses, aga mis lihtsalt on. Tore. Ma olen nõus, et lendab koos teie kui'de, aga'de ja et'idega. Aga minul ei lenda, sest mul on ta ilma ilma nendeta.

Random Hero kirjutas:
Palun öelge selgesõnaline väide, miks ei saa lennuk lindil edasi veereda.

Ikka saab, kui on see ja too ja kolmas asi lisaks. Ja selgesõnaline väite asemel ei jää mul muud üle kui küsida uuesti - kui lindi ja lennuki kiirusemõõtjat näitavad ühte numbrit, siis mida teeb lennuk sinu suhtes?

Random Hero kirjutas:
ja miks te keeldute aru saamast, et lennuki all olevad rattad ei võivad pöörelda ükskõik kui kiiresti, see kas maapind püsib all paigal, liigub vastu või takka ei oma mingit tähtsust.

Ma lasin sul rulaga minna lindile ja panna lindi liikuma. Kas sa jääd lõpmatuseni lindi peale paigale? Ei jää, seega omab tähtsust.

ruri kirjutas:
zorkil ei ole MAAD, zorkil on kahest asjast koosnev kinnine süsteem: lint ja lennuk mis liiguvad ainult üksteise suhtes ning mitte millegi muu suhtes. sellepärast tal ei tõusegi lennuk kuhugi.

Tore. Nii ongi. Võime lõpuks vaidluse ära lõpetada. Mina aktsepteerin teie varianti ja tore kui keegi ka minu omast aru saab. Ja miks mul maad ei ole... sest siiamaani pole keegi mulle tsiteerinud, kus kohas küsimuses maad mainitakse.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
ruri
hammustab rrrRRRRRrr


Liitunud: 1 Veeb 2003
Postitusi: 1645
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 23:03    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
Ma ei kleebi. Seleta mulle ometi ära, mida mõõdavad lennuki ja lindi kiirusemõõtjad? Mina ütlen, et kui nad näitavad mingit arvu, siis see on nende kiirus. Mis sulle arusaamatuks jääb? Ja kui need arvud on võrdsed, siis mida teeb lennuk? Seisab. Kõik. Ei midagi keerulist.

jah, kui tegemist oleks ainult lennuki-lindi süsteemiga, aga millegipärast on seal ka õhk ning ratas millegipärast ka pöörleb, st tema keskpunkti kiirus lindi suhtes on erinev tema pinna kiirusest lindi suhtes. seega tuleb sul täpsustada mille suhtes kiirust mõõdetakse, muidu on need kaks arvu lambist võetud arvud minu jaoks.
Tsiteerin::
ruri kirjutas:
zorkil ei ole MAAD, zorkil on kahest asjast koosnev kinnine süsteem: lint ja lennuk mis liiguvad ainult üksteise suhtes ning mitte millegi muu suhtes. sellepärast tal ei tõusegi lennuk kuhugi.

Tore. Nii ongi. Võime lõpuks vaidluse ära lõpetada. Mina aktsepteerin teie varianti ja tore kui keegi ka minu omast aru saab. Ja miks mul maad ei ole... sest siiamaani pole keegi mulle tsiteerinud, kus kohas küsimuses maad mainitakse.

ei mainita maad, aga mainitakse õhku ning kuna õhk seisab paigal maa suhtes, siis vahet pole mida neist mainida. õhk on ju tegelikult algtingimustes sees, sina ainult ignoreerid seda.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Random



Liitunud: 16 Juun 2006
Postitusi: 1871
Asukoht: puu otsas

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 23:13    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
ruri kirjutas:

erick kirjutas:
Kõnekas on seegi fakt, et erinevalt autodest ei mõõdeta lennukite edasiliikumise kiirust rataste pöörlemiskiiruse järgi, vaid õhusurve põhjal.

Tore teada. Ehk seletad siis ka ära, kuida saavad nad õige numbri vastutuule korral?


Aga see ongi lennukite suur probleem. Kui lennuk peab vastutuult liikuma, siis peavad mootorid ütleme 1000 kilomeetri eest läbi õhu vedama, kui tegelikult on lennuk liikunud ainult 800 km maapinna suhtes.

zork kirjutas:

Random Hero kirjutas:
ja miks te keeldute aru saamast, et lennuki all olevad rattad ei võivad pöörelda ükskõik kui kiiresti, see kas maapind püsib all paigal, liigub vastu või takka ei oma mingit tähtsust.

Ma lasin sul rulaga minna lindile ja panna lindi liikuma. Kas sa jääd lõpmatuseni lindi peale paigale? Ei jää, seega omab tähtsust.


Kui mul oleks mootor küljes, mis mind edasi lükkab või kui õnnestub leida hõõrdevabad laagrid, siis küll. Näiteks kui ma lükkan jalaga takka, siis õnnestub mul ju lindil püsida või kavatsed sa mulle nüd öelda, et lindi peal on VÕIMATU püsida, kuna see liigub mulle vastu?
_________________


Viimati muutis seda Random (Teis Nov 14, 2006 23:44). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
ruri
hammustab rrrRRRRRrr


Liitunud: 1 Veeb 2003
Postitusi: 1645
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 23:33    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
erick kirjutas:
Kõnekas on seegi fakt, et erinevalt autodest ei mõõdeta lennukite edasiliikumise kiirust rataste pöörlemiskiiruse järgi, vaid õhusurve põhjal.

Tore teada. Ehk seletad siis ka ära, kuida saavad nad õige numbri vastutuule korral?

IAS

ja Random Hero, tsiteeri korralikult.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
erick
küps PSP-d plõgistav noormees


Liitunud: 29 Märts 2004
Postitusi: 934
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Teis Nov 14, 2006 23:44    Teema: Vasta viitega

zork, palun - loe siit, kuidas arvutatakse korrektset lennukiirust:

http://en.wikipedia.org/wiki/True_airspeed
_________________
--taevas linna kohal oli läbikõrvetatud vooluringi värvi--
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Random



Liitunud: 16 Juun 2006
Postitusi: 1871
Asukoht: puu otsas

PostitusPostitatud: Kolm Nov 15, 2006 00:07    Teema: Vasta viitega

Ja füüsika põhiseadus:

LIIKUMINE ON SUHTELINE!

@ruri: tegin korda.
_________________
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
ruri
hammustab rrrRRRRRrr


Liitunud: 1 Veeb 2003
Postitusi: 1645
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Nov 15, 2006 00:17    Teema: Vasta viitega

Random Hero kirjutas:
@ruri: tegin korda.

ja siiski eksisteerin mina seal öeldes mida?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
zork



Liitunud: 19 Veeb 2003
Postitusi: 578
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Kolm Nov 15, 2006 00:22    Teema: Vasta viitega

ruri kirjutas:
seega tuleb sul täpsustada mille suhtes kiirust mõõdetakse, muidu on need kaks arvu lambist võetud arvud minu jaoks.

Miks on vaja täpsustada? Ma tulen ikka tagasi selle jalgratta ja jooksulindi juurde. Kui sa just ei seleta mulle ära, mille poolest erineb lindil olev vabakäigul jalgratas(mille rattad jooksevad vabalt nagu lennukilgi) lindil olevast lennukist. Sa oled rattaga lindil ning kõrvalseisja suhtes paigal, ratta kiirusemõõtja näitab ütleme 1 km/h. Palju näitab ratta all liikuva lindi kiirusemõõtja?

ruri kirjutas:
ei mainita maad, aga mainitakse õhku ning kuna õhk seisab paigal maa suhtes, siis vahet pole mida neist mainida. õhk on ju tegelikult algtingimustes sees, sina ainult ignoreerid seda.

Ei ignoreeri üldiselt, mul pole sellega lihtsalt midagi teha, kui lennuk õhu suhtes paigal seisab.

Random Hero kirjutas:
Kui mul oleks mootor küljes, mis mind edasi lükkab või kui õnnestub leida hõõrdevabad laagrid, siis küll. Näiteks kui ma lükkan jalaga takka, siis õnnestub mul ju lindil püsida või kavatsed sa mulle nüd öelda, et lindi peal on VÕIMATU püsida, kuna see liigub mulle vastu?

Kui, kui, kui. Rulal on sul täpselt samadel timgimustel vabalt liikuvad rattad nagu lennukilgi. Kui sa ütled, et lindi liikumine pole üldse oluline, siis miks sa ometi lindi liikudes rulaga sealt tagasi ja maha veered?

erick kirjutas:
zork, palun - loe siit, kuidas arvutatakse korrektset lennukiirust:

Tore. See on lennukiirus siis kui lennuk on õhus. Mind aga jääb kummitama küsimus. Kui lennuk liigub maa peal, siis miks ei saa teie arvates tema kiirust mõõta täpselt samamoodi, nagu iga teise ratastega liikuva asja kiirust, rataste kaudu. Ärge tulge nüüd ütlema, et sellepärast, kuna lennuki rattad liiguvad vabalt. Jalgratta rattad liiguvad vabakäigul ka vabalt, kui ma rata peal istun ja keegi mind tagant lükkab, kuid ometi mõõdab kiirusemõõtja kiirust korralikult. Et milles vahe?
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
ruri
hammustab rrrRRRRRrr


Liitunud: 1 Veeb 2003
Postitusi: 1645
Asukoht: Tallinn

PostitusPostitatud: Kolm Nov 15, 2006 00:29    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:
Kui sa just ei seleta mulle ära, mille poolest erineb lindil olev vabakäigul jalgratas(mille rattad jooksevad vabalt nagu lennukilgi) lindil olevast lennukist. Sa oled rattaga lindil ning kõrvalseisja suhtes paigal, ratta kiirusemõõtja näitab ütleme 1 km/h. Palju näitab ratta all liikuva lindi kiirusemõõtja?

unusta ära ratas, sest ratta kiirus on ebaoluline, ja ütle mis on valesti minu näite juures kus hõõrdejõudu ei ole? pealegi ise ütled "vabakäigul jalgratas". lennuk seda ju ei ole, teda lükkavad lisaks vabakäigule ka mootorid ÕHU suhtes, seega ...
Tsiteerin::
Ei ignoreeri üldiselt, mul pole sellega lihtsalt midagi teha, kui lennuk õhu suhtes paigal seisab.

... lennuk ei seisa õhu suhtes paigal ning õhul on väga oluline osa mängida. see on umbes nagu nii, et kui sa oled rattaga lindi peal ja lükkad seal ratast edasi, siis sa ei liigu õhu suhtes, aga kui sa astud lindilt maha, siis hakkad tegutsema lindist sõltumatult nagu lennukimootor ning liigud õhu suhtes edasi ning suudad ka ratast õhu suhtes edasi lükata.
Tsiteerin::
Mind aga jääb kummitama küsimus. Kui lennuk liigub maa peal, siis miks ei saa teie arvates tema kiirust mõõta täpselt samamoodi, nagu iga teise ratastega liikuva asja kiirust, rataste kaudu.

muidugi saab, aga see on lennuki kiirus pinna suhtes millel ta liigub. ning mul on siiamaani selgusetu, mida sa mõtled ratta kiiruse all.


Viimati muutis seda ruri (Kolm Nov 15, 2006 00:45). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte
Random



Liitunud: 16 Juun 2006
Postitusi: 1871
Asukoht: puu otsas

PostitusPostitatud: Kolm Nov 15, 2006 00:38    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:

Random Hero kirjutas:
Kui mul oleks mootor küljes, mis mind edasi lükkab või kui õnnestub leida hõõrdevabad laagrid, siis küll. Näiteks kui ma lükkan jalaga takka, siis õnnestub mul ju lindil püsida või kavatsed sa mulle nüd öelda, et lindi peal on VÕIMATU püsida, kuna see liigub mulle vastu?

Kui, kui, kui. Rulal on sul täpselt samadel timgimustel vabalt liikuvad rattad nagu lennukilgi. Kui sa ütled, et lindi liikumine pole üldse oluline, siis miks sa ometi lindi liikudes rulaga sealt tagasi ja maha veered?


Kas sa tõepoolest tuled väitma, et mina rulaga lindil olen võrdne lennukiga lindil? no siis peab sulle küll aasta lolli preemia andma, SEST LENNUKIL ON KÜLJES MITUTUHAT HOBUJÕUDU ARENDAV MOOTOR!


Ok, skaleerime asja natuke ümber. pane rulale hävitajamootor peale. tõsta siis see kupatus lindlile ja ma olen nõus oma pea panti panema, et see asjandus lahkub sealt lindilt. mõtle selle üle ja ära kavatsegi seda vastamata jätta.

Sinu teooria järgi siis: mootorist väljub gaasijuga umbes 2000 km/h ja selle suudab neutraliseerida rularatas?

ja põhimõtteliselt ei ole ma ju tingimusi muutnud - tegemist on ikkagi õhukontaktiga jõuallikaga ja vabalt veereva alusveermikuga.
_________________
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Vaata liikme veebilehte MSN Messenger
zork



Liitunud: 19 Veeb 2003
Postitusi: 578
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Kolm Nov 15, 2006 00:49    Teema: Vasta viitega

ruri kirjutas:
zork kirjutas:
Kui sa just ei seleta mulle ära, mille poolest erineb lindil olev vabakäigul jalgratas(mille rattad jooksevad vabalt nagu lennukilgi) lindil olevast lennukist. Sa oled rattaga lindil ning kõrvalseisja suhtes paigal, ratta kiirusemõõtja näitab ütleme 1 km/h. Palju näitab ratta all liikuva lindi kiirusemõõtja?


ruri kirjutas:
unusta ära ratas, sest ratta kiirus on ebaoluline, ja ütle mis on valesti minu näite juures kus hõõrdejõudu ei ole?

Kui hõõrdejõudu ei ole, siis liigub su lennuk edasi ka siis, kui lint kihutab 1000 km/h ja lennuk ainult 1 km/h. Et nagu mõttetu on rääkida variandist, kus lennuk niiöelda ei olegi lindiga kontaktis.
Teiseks vasta ikkagi küsimusele, kui palju näitab lindi kiirusemõõtja, kui ratta oma näitab 1 km/h?

ruri kirjutas:
pealegi ise ütled "vabakäigul jalgratas". lennuk seda ju ei ole, teda lükkavad lisaks vabakäigule ka mootorid ÕHU suhtes, seega ...

Kogu aeg on siin räägitud - lennuki rattad veerevad vabalt. Kuidas sinu arust veerevad vabakäigul jalgratat rattad? Täpselt samamoodi vabalt. Et tee mulle selgeks, millist vahet sa lennuki ja jalgratta ratastel näed. Tee mulle ka selgeks, mis vahe on lennuki mootori lükkamisel ning sellel, kui lennuki päris mootor ei tööta ning mina ise mängin mootorit ning lükkan lennukit tagant(kui ma piisavalt kiiresti jooksen ja lükkan, siis tõuseb lennuk ju õhku lõpuks)? Et mida tähendab see sinu "lükkab õhu suhtes"? Panen lennukile rakkettmootori, mis lükkab lennukit lihtsalt tagant, kas siis lennuk õhku ei tõuse, kui ta isegi 1000+ km/h kiiruse saavutab? Ma ei osak muud öelda, kui et lõpeta see õhu suhtes lükkamise teema ära, sest algselt liigutatakse lennukit tema all oleva pinna suhtes ning kui see pind tema alt ära jookseb, siis ei liigu lennuk õhu suhtes kuhugi.

ruri kirjutas:
muidugi saab, aga see on lennuki kiirus pinna suhtes millel ta liigub. ning mul on siiamaani selgusetu, mida sa mõtled ratta kiiruse all.

Ratta kiiruse? Kas sa mõtled seda kiirust, mis ratta kiirusemõõtja näitab, kui ma istun ratta seljas ja ratas liigub edasi? See on jalgratta kiirus, mida kiirusemõõtja näitab. Mis seal segast on?


Viimati muutis seda zork (Kolm Nov 15, 2006 01:07). Kokku muudetud 1 kord
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
zork



Liitunud: 19 Veeb 2003
Postitusi: 578
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Kolm Nov 15, 2006 01:02    Teema: Vasta viitega

Random Hero kirjutas:
Kas sa tõepoolest tuled väitma, et mina rulaga lindil olen võrdne lennukiga lindil? no siis peab sulle küll aasta lolli preemia andma, SEST LENNUKIL ON KÜLJES MITUTUHAT HOBUJÕUDU ARENDAV MOOTOR!

Väidan vabalt, ja minupoolt võin ma ise sulle aasta lolli preemia anda, kui sa sellest võrdsusest aru ei saa.

Random Hero kirjutas:
Ok, skaleerime asja natuke ümber. pane rulale hävitajamootor peale. tõsta siis see kupatus lindlile ja ma olen nõus oma pea panti panema, et see asjandus lahkub sealt lindilt. mõtle selle üle ja ära kavatsegi seda vastamata jätta.

Teoreetiliselt ei lahku, kui lindi kiirus on samaväärne ja vastupidine. Mind ei huvita sinu ekstreemnäited, sest kui teoreetiliselt me saame katse korraldada kiirustega 1,2,3...10 km/h, siis teoreetiliselt saab seda teha ka sinu 2000 km/h juures, ainult et jah, reaalselt ei pea asjad vastu ja ei ole võimalik linti samamoodi tagasi kiirendada.

Random Hero kirjutas:
Sinu teooria järgi siis: mootorist väljub gaasijuga umbes 2000 km/h ja selle suudab neutraliseerida rularatas?

Rularatas on kontaktis lindiga ning kui lint liigub samaväärse kiirusega teisele poole, siis jah.
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum Saada e-mail
erick
küps PSP-d plõgistav noormees


Liitunud: 29 Märts 2004
Postitusi: 934
Asukoht: Tartu

PostitusPostitatud: Kolm Nov 15, 2006 10:10    Teema: Vasta viitega

zork kirjutas:

Tsiteerin::
Tee mulle ka selgeks, mis vahe on lennuki mootori lükkamisel ning sellel, kui lennuki päris mootor ei tööta ning mina ise mängin mootorit ning lükkan lennukit tagant(kui ma piisavalt kiiresti jooksen ja lükkan, siis tõuseb lennuk ju õhku lõpuks)?


Siin on oluline vahe. Sina toetud jõu tekitamiseks maapinnale/lindile, lennukimootoritest väljuv õhujuga toetub aga mootorite taga olevale seisvale õhule.

Kui SINA proovid lennukit liikumiskiirusele vastuliikuva lindi peal edasi lükata, siis oled ju piiratud lindi liikumiskiirusega? Kui lint sinu edasiliikumiskiiruse matchiks, siis sa ei liiguks tõepoolest kuhugile, sest sinu jalgade tehtud töö nullitaks ära lindi liikumise poolt.

Lennukimootor aga vajab edasiliikumiseks AINULT seda, et õhk seisaks lennuki taga paigal. Lennukimootori veojõud ei ole sõltuvuses maapinna liikumiskiirusest, vaid ÕHU kiirusest mootori suhtes. Kui mootorile puhuks vastu tuul 300km/h, ALLES SIIS oleks lennukimootori edasiliikumisjõud nullitud, eeldusel, et tagant välja paisatava õhujoa kiirus on ka 300 km/h (õhujoal poleks seisvat õhku, mida tõugata, nagu sina ei saa tõugata mind, kui ma sul tõukekiirusele vastava kiirusega eest ära liigun).

Saad aru, kaks täiesti erinevat taustsüsteemi, mille suhtes kiirus tekitatakse?
_________________
--taevas linna kohal oli läbikõrvetatud vooluringi värvi--
Tagasi üles
Vaata kasutaja profiili Saada privaatsõnum
Reasta teated:   
Uus teema   Vasta teemale    baka.ee foorum / -> üldine Kõik ajad on GMT + 2 Tundi
Mine lehele Eelmine  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 21, 22, 23  Järgmine
Lehekülg 9, lehekülgi kokku 23

 
Hüppa:  
Sa ei saa teha siia alafoorumisse uusi teemasid
Sa ei saa vastata siinsetele teemadele
Sa ei saa muuta oma postitusi
Sa ei saa kustutada oma postitusi
Sa ei saa hääletada küsitlustes


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Tõlkinud: