Tagasi


 

 

 

 

 

Neon Genesis Evangelion
þanr: ulme / draama / mecha
formaat: seeria (26 osa)
välja antud: GAINAX / 1995-1996
arvustaja: Vabarnamees



On aasta 2015. 14 aastat on möödunud terve Maa elukeskkonda traagiliselt mõjutanud katastroofist, mida tuntakse kui Teist Kokkupõrget (Second Impact). Polaarjää on täielikult sulanud ja lumised talved kuuluvad minevikku. Ametliku versiooni kohaselt tabas maad hiiglaslik asteroid, sündmuse tegelikud tagamaad on aga tunduvalt salapärasemad ja laiemale üldsusele teadmata.

Enamik vastuseid tunduvad viitavat ÜRO valitsemisalas tegutsevale organisatsioonile NERV, mille peakorter asub Jaapani uue ametliku pealinna Tokyo-3 aluses hiiglaslikus uurimis- ja kaitsekeskuses koondnimetusega GeoFront. Kui Tokyo-3 elab pealtnäha normaalse suurlinna elu, siis maapõu peidab endas tehnoloogiat, mille väljatöötamiseks, hooldamiseks ja rakendamiseks on juba 14 aastat kulutatud lõviosa inimkonna vabadest ressurssidest. Kahtlused selliste kulutuste otstarbekusest vaibuvad aga, kui inimkonna ellujäämist ohustavad sissetungijad, kelle motiivid on enam kui ebaselged ja kelle hävitusjõud ületab kõik seninähtu. Millegipärast hakatakse ründajaid kutsuma Ingliteks...

14-aastase Shinji Ikari isa on Gendo Ikari, NERVi ülisalajast tegevust siiani karmi käega edukalt juhtinud tunnustatud teadlane. Lapsevanemana näib ta Shinjile aga jõhker ja südametu ning poiss vihkab oma isa, pidades teda vastutavaks ka oma ema surmas. Aastaid isast eemal viibinud, naaseb Shinji isa kutsel Tokyo-3-e, teadmata isegi, miks. Tema lootus isaga sooje suhteid taastada puruneb aga ruttu, kui selgub julm tõde. NERVi maaalustes hangaarides hoitakse hiigelsuuri roboteid meenutavaid biomehhaanilisi relvi - EVA-sid, mille neurosüsteemiga ühenduses olevateks pilootideks sobivad optimaalselt just 14-aastased lapsed. EVAd on väidetavalt inimkonna ainus lootus Inglitele vastu seista. Shinji ees seisab raske valik: kas alluda oma autoritaarsele isale ja taluda märkmisväärseid füüsilisi ja psüühilisi piinu EVA piloodina või pöörata kõigele selg ja lahkuda alatiseks. Shinji otsuseid juhivad nooruslik ebakindlus, meeleheitlik vajadus armastuse järele ning varjatud valu. Inglite rünnakud algavad ja Maa on peagi hukkumise äärel...

Kõik eelnenu annab vaid ähmase ettekujutuse “NGE” tõelisest palgest. Seriaal liigub pidevalt emotsionaalsetes äärmustes, vältides vaevatult ühest þanrimääratlust - mecha-ulme ja situatsioonikoomika, maitsekas erootika ja tegelaste psühholoogiline süvaanalüüs, enneolematu eepilisus ja vastukaaluks veidi tabavat irooniat anime klassikaliste kliðeede suunas. Vaataja peab pidevalt vastu võtma meeletul hulgal informatsiooni ja selle ise oma peas korrastama - midagi ei seletata hollywoodilikult lõpuni lahti ning kulunuvõitu fraas "miski pole nii, nagu esmapilgul näib" peab seekord paika.

Võib-olla just nimetet põhjusel on “NGE” paljude kriitikute meelest üleliia keerukas ja tahtlikult hägustatud sündmustikuga. Arvan, et nõnda väitjatel on tõsine tähelepanuvõime defitsiit. On tõsi, et algul suhteliselt traditsionaalne, ehkki silmatorkavalt kõrgel tasemel mecha-action taandub ajapikku tegelaste südametes/hingedes haigutavate veriste haavade lähivaatluseks. Vähegi oma peaga mõtlev vaataja aga ei tunne ka siis, usun, hetkekski igavust.

“NGE” kõik elemendid on ühtselt head: visuaalne stiil annab suurepäraselt edasi nii füüsilises kui psüühilises maailmas toimuva traagilisust, muusika on nakkav ja eeldejääv, tegelased ülimalt usutavad ja mitmeplaanilised, süþee on ulme kõrgem klass. Seriaali esmaettekandele järgnenud aastad on “NGE”-le toonud ülemaailmse kuulsuse ja viinud stuudio GAINAX kindlalt animetootjate esiritta.

Kuigi oleks kerge oodi ”NGE”-le lõputult jätkata, ütlen üksnes: ”Neon Genesis Evangelion” on Anime suure algustähega.




hinne: 8.23
hindajaid:213