Tagasi


 

 

 

 

 

Record of Lodoss War
þanr: fantaasia
formaat: OVA (13 osa)
välja antud: Kadokawa Shoten / 1990
arvustaja: manic
foorum: kommenteeri



Fantaasiakirjandus on olnud mulle südamelähedane juba mitmeid-mitmeid aastaid. Kangelaslikud vägiteod, ulmelised ja fantastilised olendid, mõõgavõitlus ja haldjaplikad on mind alati osavalt enda haardesse tõmmanud. Sama tegi ka anime "Record of Lodoss War", sisaldades endas kõike eelnimetatut.

Tuhandeid aastaid tagasi toimus suur sõda Loomise ja Hävingu Jumalanna vahel. Sõja, millest kumbki osapool elusalt ei lahkunud, tulemusena rebiti suure mandri küljest lahti tükk maad, mida rahvas hakkas kutsuma Lodossiks – Neetud Maaks. Lodossi tahab enda võimu alla vallutada tumedate jõudude poolel olev kuningas Beld. Peategelasteks on aga kuueliikmeline grupp, kes saadetud otsingule, et teada saada, kes on läheneva sõja taga ja miks.

Ärge ehmatage, kui esimest osa vaadates leiate kuuiku keset suurt madinat erinevate elukatega ning mõtlete, et kuhu jäi tegelaste tutvustus ja nende kokkusaamise põhjused ning mis üldse toimub. Lihtsalt "Record of Lodoss War" OVA algab kusagilt teekonna keskpaigast ja näitab ära, kes kõik koos on, ning kirjeldab veidi nende sihti. Edasi minnes teise osa juurde liigub anime rahulikult ajas tagasi ja hakkab pihta jutustus, mis räägib huvitavalt ja kaasahaaravalt Lodossi ja sealsete elanike saatusest.

Anime liigub algusest lõpuni mõnusa "Dungeons & Dragons" stiiliga. "D&D" reeglite ja tavade kohaselt täiesti normaalsesse gruppi kuuluvad sõdalased, ravitsejad ja maagid ning ruumi on seal ka ühe varga jaoks. Parn, põikpäine, kuid heasüdamlik ja teiste eest välja astuv noor rüütel, saab endale juhuslikult kaaslasteks haldjatüdruku (Deedlit), maagi (Slayn), ravitseja (Etoh), päkapiku (Ghim) ja varga (Woodchuck). Kogu suure sõdade ja intriigide keerise keskel jälgitakse põhiliselt Parni arengut ja pürgimist isehakanud mõõgavõitlejast oma eesmärkide poole, tema suhteid teistega, eriti Deedlitiga, ning tema valikuid - ehk keda võtta ja mida jätta. Parni varjust kirjeldatakse ka teise peategelaste taustasid, eesmärke, kunagisi juhtumisi ja mälestusi, et tekiks parem pilt kõigist tegelastest ning et vaataja mõistaks, miks keegi on astunud või kaasa haaratud sellesse retke. Ja muidugi ei puudu siin ka kuuiku omavahelised intriigid, millest üks on ehk fantaasiailmas üks levinumaid – päkapikkude ja haldjate omavaheline jagelemine.

Graafilise poole pealt pole ta just kõige kõrgemat hinnet väärt, kuna võitlusstseenides on tihti näha samu võtteid ning liigutused on tihti kuidagi puised. Aga selle eest on taustad, stoppkaadrid ja looduspildid väga kenad ning muusika annab hindele plusspunkte veelgi juurde.

Kokkuvõtteks pean ütlema, et pole veel leidnud fantaasiateemalist animet, mis minu silmis suudaks konkureerida "Record of Lodoss War" OVAga. Kindlasti vaatamist väärt anime.




hinne: 8.02
hindajaid:42