Tagasi


 

 

 

 

 

Cowboy Bebop
þanr: ulme / draama / komöödia
formaat: seeria (26 osa)
välja antud: Sunrise / 2000
arvustaja: hjarg



Aastaarvuks on 2071 ja inimkond on alustanud Päikesesüsteemi koloniseerimist. Samas juhtus Maaga õnnetus - Kuul plahvatas hüpervärav ning neljandik Kuud langeb meteoriitidena Maale. Suures osas elamiskõlbmatu Maa, alles tekkivad uued kolooniad ja lihtsalt hallatava territooriumi suurus on tekitanud olukorra, kus seadus üksi enam kurjategijatega toime ei tule. Alanud on pearahaküttide (bounty hunters) teine laine. Ka „Bebop“i peategelased, Spike Spiegel ja Jet Black, on pearahakütid, kes liiguvad oma palju paremaid päevi näinud kosmoselaeval “Bebop” mööda galaktikat ringi ja üritavad teenida elatist kurikaelu kinni püüdes.

Lühidalt – „Bebop“i meeskond, kuhu lisanduvad veel hiljem koer Ein, ðarmantne hasartmängur Faye Valentine ja lapseohtu häkker Radical Edward (naine), satub mitmetesse kummalistesse, naljakatesse, kurbadesse ja jaburatesse seiklustesse. Küllaltki suur osa sarjast kuulub nii-öelda fillerite alla; seeriad, kus põhilise stooriga - Spike Spiegeli minevik, kadunud armastus ja “vanad sõbrad”- ei ole midagi ühist. Sellest hoolimata on iga osa nautimisväärne ning igav ei hakka kunagi. Samuti võimaldab selline ülesehitus tegijatel osade þanriga mängida. Mõni osa on jaburduseni naljakas, mõni tõsisem ja mõni toob pisara silma. Igatahes igav ei hakka selle anime juures hetkekski ning samas pakutakse ka piisavalt vaheldust.

Kõigepealt peaks mainima Bebopi maailma- tõeliselt värvikas, eripärane ning vaheldusrikas fantaasiamaailm. Olgu tegemist siis Maaga, mõne kauge asteroidikolooniaga, Veenuse hiiglaslike lendavate taimedega või Marsiga- igaühes on midagi unikaalset, igaühes on piisavalt reaalsust, igaüks tundub tõeline. Aeg-ajalt tekib Bebopi vaadates tunne, et tegemist on Tolkieni-laadse fantaasiamaailmaga, kus kõik üksikasjad on võimalikult täpselt läbi mõeldud ning suurepäraselt esitatud.

Peategelased- igaüks on omapärane, igaüks on salapärase minevikuga (kaasa arvatud Ein!). Olgu siis Spike, kes on lihtsalt cool; alati stoiline ja rahulik Jet; müstiline ja salapärane Faye või siis Ed, kes on nii vaimustavalt lapsik. Seeria edasi minnes hakkasin ma tahes-tahtmata nende pärast muret tundma, nendega kaasa elama. Teisisõnu, tegelased on suudetud ellu äratada ning ekraanilt välja tuua.

Animatsioon: Ilus. Värviline. Vaheldusrikas. Suurepärased action-stseenid. Ma ei leia sobivaid sõnu selle kirjeldamiseks, soovitan lihtsalt animet vaadata.

Ning viimaks: soundtrack. Muusika, mis koheselt mu südame võitis ning Yoko Kanno & the Seatbelts sai koheselt koha minu lemmikbändide seas. Teie kõrvu hellitatakse vastavalt olukorrale kas siis aeglase bluesiga või kiire jazziga. Erinevalt paljudest teistest korduvad need lood lisaks kõigele väga harva - ühtekokku on vist seitse CD-plaati soundtracki veel lisaks. Endagi üllatuseks olen avastanud, et tihtipeale ma lihtsalt ümisen Bebopi vaadates kaasa. Juba ainuüksi soundtrack on piisavalt hea põhjus, et Bebop ära vaadata.

Kui te vähegi ulmet kannatate, soovitan soojalt.




hinne: 8.43
hindajaid:1231